Državu kao da ne zanima imovina crkava

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

:deda: Državu kao da ne zanima imovina crkava

Počalji od Funky Angel taj Sre Dec 15, 2010 7:27 pm

Državu kao da ne zanima imovina crkava

Činjenice da brojne vladike Srpske pravoslavne crkve na svoje sabore dolaze najmodernijim džipovima, da koriste najskupoceniji nameštaj i tehniku, te da se okvirne procene vrednosti imovine SPC u Srbiji kreću i do nekoliko stotina miliona evra, nisu dovoljne da Vlada Srbije uzme u razmatranje ideju da verske zajednice počnu da plaćaju porez na imovinu.
Kolika je vrednost imovine verskih zajednica nikada nije izračunato, a za SPC se pretpostavlja da vredi nekoliko stotina miliona evra

“Sadašnja vlada samo sprovodi ranije donet zakon kojim se verske zajednice oslobađaju plaćanja poreza na imovinu, a dosadašnji razgovori o reformi poreskog sistema uopšte nisu pominjali Crkvu kao poreskog obveznika”, kaže za “Blic” Vuk Đoković, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

U crkvenu imovinu spadaju objekti koji se rentiraju, kao i zemljište koje je mahom poljoprivredno obradivo. Koliko novca Crkva zarađuje govori i izgled voznog parka vladika i opremljenost enterijera objekata u kojima provode vreme. Urbana legenda kaže da je patrijarh Pavle videvši vozni park svojih vladika glasno prokomentarisao: “Ah, šta bi vozili da se nisu zavetovali na skromnost”.

Grčka je zbog krize bila prinuđena na brojne nepopularne mere kada je u pitanju crkvena imovina, a u Italiji planiraju da od 2014, uvedu za Crkvu porez na nekretnine jer su proračunali da na taj način budžet gubi oko dve milijarde evra, a hoteli u vlasništvu Crkve stvaraju nelojalnu konkurenciju.

U Ministarstvu finansija ni ne pomišljaju da oporezuju crkvenu imovinu.

- Pokažite mi, molim vas, toga ko je za to da crkve plaćaju porez na imovinu. Baš me zanima da li je neko u Poljskoj za to da Crkva plaća porez. Treba samo napomenuti da ova vlada nije nikoga oslobodila poreza, pa ni Crkvu, već je taj zakon još ranije usvojila Skupština. Mi zaista ulazimo u reformu poreskog sistema, ali nije bilo predloga da se oporezuje crkvena imovina - kaže Vuk Đoković.

U Poreskoj upravi kažu, pak, da su oni samo izvršni organ.

- Mi ne možemo da podnosimo inicijativu, ali mogu da kažem da nije bilo za sada nikakvih ideja da se crkvena imovina oporezuje - objasnio je kratko direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.

Stručnjaci za ovo pitanje kažu da Srbija ne treba da eksperimentiše, već samo da prekopira pravila iz okruženja.

- Praksa kaže da prvo treba razdvojiti imovinu koja se koristi za stvaranje profita, kao što su prostorije za rentiranje, od one imovine koja se ne koristi za sticanje dobiti. Mislim da ne bi bilo svrsishodno da se, recimo imovina crkve Svetog Marka na Tašmajdanu, oporezuje - kaže za “Blic” Živica Tucić, verski analitičar.

Grčka vlada je u martu predložila zakon prema kojem se uvodi porez od 20 odsto na prihode od nekretnina Crkve koji su za 2008. godinu iznosili 12,7 miliona evra. Ovim zakonom se takođe predlaže i oporezivanje donacija koje prima Crkva. Ono što je veoma interesantno jeste sam pristanak Svetog sinoda Grčke pravoslavne crkve na oporezivanje.

- Crkva ne treba da bude siromašna i to je pogrešno stanovište jer Crkva bez dobara ne može da ispunjava svoju heritativnu ulogu i da pomaže brojnim nevoljnicima - zaključuje Tucić.

Prvo restitucija, pa onda porez

Otkako je 2006. Vlada Srbije, čiji je premijer tada bio Vojislav Koštunica, donela Zakon o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama, država je crkvenim zajednicama od traženih oko 83.000 vratila 28.315 hektara zemlje. Od toga su 28.023 hektara vraćena SPC.
- Ne bih da ispadne da branim Crkvu, ali po meni treba da bude sve pravedno, što znači da država što pre treba da vrati verskim zajednicama oduzeto zemljište, pa tek onda da se razmišlja o oporezivanju Crkve - kaže za „Blic“ Miroslav Zdravković, urednik portala ekonomija.org.
Slično razmišlja i Tucić, koji kaže da država što pre mora da reši problem restitucije. Inače, Direkciji za restituciju stiglo je od crkvenih zajednica 3.049 zahteva za povraćaj imovine. Kao najbrojnija crkvena zajednica u Srbiji, SPC je podnela najviše zahteva - 1.619. Jevrejska zajednica podnela je 520, Rimokatolička crkva 467 i Slovačka evangelička crkva a.v. 236 zahteva za povraćaj oduzete imovine.

_________________
Veruj u ljubav!
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu