D A M A - Igra na tabli

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

:deda: D A M A - Igra na tabli

Počalji od Dok Holidej taj Ned Jul 26, 2009 12:26 pm

DAMSKE IGREOvo poglavlje se svodi na igru „Dama“ i njene mnogobrojne varijante,kao i slične, odnosno njoj srodne igre.U Evorpi,njena popularnost je na nivou Šaha.Danas se igra u celom Svetu,ali je ipak u pitanju Evropska igra,nastala oko 1100-e godine,na jugu Francuske.Naravno,još mnogo ranije su postojale njene preteče i jako slične igre,od kojih su neke opisane i ovde.
„Dama“ se u početku igrala na šahovskoj tabli i nazivala se „Fiergez“,a oko 1500-e godine,menja naziv u „Damu“.Pravilo „Obaveznog Uzimanja“ je uvedeno 1535-e godine,a to se ujedno i smatra početkom „Savremene Dame“.D a m a
(Međunarodna Dama)


„Dama“ je jedna od najstarijih igara na Tabli i susreće se još u Starom Egiptu.Naravno, to su bile njene pra-varijante.Danas,savremena Dama po popularnosti ne zaostaje mnogo za Šahom.Postoji kategorizacija igrača,Svetski i Kontinentalni Šampionati,dopisne partije,a takođe,i vrlo popularni „Damski Problemi“.U nekim zemljama,Dama je uvrštena u školske programe,pošto je dokazano,da veoma pozitivno utiče na intelektualni razvoj mladih.Postoji i jako bogata literatura o ovoj igri,ali i pored svega,ona je kod nas na vrlo niskom stupnju razvoja.Tu i tamo se organizuju i po neki Turniri,ali za tako popularnu igru,to je jako malo,što je jako teško objasniti. Najverovatnije je ogromna popularnost Šaha,u mnogome omela razvoj ove dinamične i zanimljive igre.
Postoje brojne varijante Dame,a skoro u svakoj zemlji,postoje po neke specifičnosti, vezano za ovu igru.Ipak,osnovni uslov za njen razvoj je bio,usaglašavanje međunarodnih jedinstvenih pravila,a takva igra je poznata pod nazivom „Međunarodna Dama“.Pored nje, ipak su se održale i neke druge varijante,koje imaju svoje Turnire,Federacije,kao i rangiranje igrača.
Partije se na turnirima zapisuju,a polja Table se po međunarodnom dogovoru označavaju samo brojevima.

Tabla je veća od šahovske,dimenzija 10x10,sa ukupno 100 polja.Međutim,pošto se figure u Dami kreću samo po crnim poljima,samo su ona i označena.Ima ih ukupno 50.Svaki igrač ima po 20 crnih,odnosno belih kružnih Pločica,koje su na početku igre raspoređene prema slici.
Prvi na potezu je „beli“.
CILJ IGRE : Cilj je,ukloniti sa Table sve protivničke Pločice,a pobednik je igrač,kome to pođe za rukom.Pbeda se može ostvariti i tako,što se protivnik „Zablokira“,odnosno,kada je na potezu,nema šta da igra.
Na zvaničnim turnirima,pobednik dobija 2 boda,poraženi 0 bodova,a u slučaju nerešenog rezultata,svakome se dodeljuje po 1 bod.
KRETANJE FIGURA : Figure se pomeraju za po jedno polje napred i to samo dijagonalno,po crnim poljima.
Ako se na dijagonalnom polju ispred nalazi protivnička figura,a iza nje prazno mesto,može se preskočiti i ukloniti sa Table.Jedino preskakanje protivničke figure se može izvoditi i nazad,naravno dijagonalno.
Potez se može sastojati i iz više uzastopnih skokova,ali ne i iz kombinacije povlačenja i skoka.Pri tome se sve preskočene protivničke figure odstranjuju sa Table.
Preskaču se isključivo protivničke figure,ali ne i svoje.
Kada figura dođe do poslednjeg reda Table,na nju se postavlja još jedna pločica iste boje (u predhodnom toku igre uklonjena) i takva udvojena figura se naziva „Dama“.
Dama je jača od ostalih figura,a i jedina se od njih razlikuje.Ona se takođe kreće samo po crnim poljima,ali za neograničen broj i u bilo kom pravcu,što znači i nazad,kao Lovac u Šahu. Ako joj se bilo gde na putu kretanja nađe protivnička figura,a iza nje prazno polje,Dama je preskače i uklanja sa Table.Pri tome,ona ne mora biti uz Damu,ali je doskok obavezno izvesti na prvo poje iza figure.Dama se uklanja,kao bilo koja figura.
Na slici imamo primer dvostrukog uzimanja.Beli igra 27:18:9.Znači,u jednom potezu vrši dva skoka.Pri tome,crne figure sa polja „22“ i „13“ se uklanjaju sa Table.
Na dijagramu se vidi,da je i bela figura na polju „3“ prešla u Damu.U sledećem potezu,ona igra na polje „25“ i uzima pločicu sa „20“,a zatim,kako postoji mogućnost daljeg uzimanja,potez se odmah produžava.Dama dalje igra na polje „48“,a odmah zatim i na „31“,pri čemu uklanja pločice sa polja „43“ i „37“,Pošto dalje ne može uzimati,ona se tu zaustavlja.
Vrlo važno pravilo u Dami je,da igrač koji je na potezu, mora jesti protivničke figure.Znači,u koliko mu se pruža prilika za uklanjanjem protivničkih Pločica,on ne sme igrati neki drugi potez.
Takođe, postoji i „Pravilo Maximuma“,po kome igrač mora igrati potez,sa kojim uzima više figura.Tako,u situaciji prikazanoj na slici,beli mora igrati 27:18:9,a nikako 27:16, pošto u drugom slučaju uzima samo jednu protivničku Pločicu.
Vrlo često se događa,da igrač uzima,a zatim zbog toga gubi partiju,ali to je sastavni deo ove igre.
Tokom igre,isti igrač može izvesti i veći broj Dama.
Igrač u svom potezu,najpre obavi sve svkokove,a tek pošto spusti svoju figuru,uklanja sve preskočene.Pri tome,ista figura se ne sme preskakati više puta,ali se zato više puta može prelaziti preko praznog polja.Kada figura dođe do poslednjeg reda table preskakanjem,ali u produžetku skače i dalje i uzima nazad,ne računa se,da je prešla u Damu.Da bi se pretvorila,ona se mora na kraju poteza zaustaviti na poslednjem redu.Međutim,uvek se mora „jesti“,sve što je moguće i ne sme se zaustaviti ranije.
Do „Remija“ dolazi ako se:
-igrači o tome dogovore,
-ponovi 3 puta za redom isti potez,
-posle odigranih 30 poteza,materijalno stanje na Tabli ne promeni.
Jedan standardan Remi je,kada na kraju parije,jedna strana ima 3 Dame,a druga samo jednu.Jačoj strani se u toj situaciji daju 15 poteza na raspolaganju,da izbori eventualnu pobedu. Ako je usamljena Dama na dijagonali 5-40 ,dobitak je skoro nemoguć,a tada se protivniku daju samo 5 poteza,da se u to sam uveri.
Na crtežu je dat najpoznatiji Problem,koji su svi svetski Damisti bezuspešno rešavali,pune 54 godine.Pitanje glasi: „Beli vuče prvi,kakav je ishod?“
Primer jedne partije:
1.32-28,18-22; 2.37-32,12-18; 3.41-37,7-12; 5.34-29,19-23; 6.28:19,14:34; 7.40:29,10-14; 8.45-40,14-19; 9.32-28,19-24; 10.50-45,16-21; 11.31-26,21-27; 12.37-32,11-16; 13.32:21,16:27; 14.41-37?,24-30; 15.35:24,27-32; 16.38:27,22:31; 17.36:27,17-22; 18.28:17,12:41; 19.47:36,18-23; 20.29:18,38:47 i beli predaje.
avatar
Dok Holidej

Muški
Broj poruka : 36
Godina : 55
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 30.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: D A M A - Igra na tabli

Počalji od Dok Holidej taj Ned Jul 26, 2009 12:39 pm

Ruska Dama


Ruska Dama se igra na šahovskoj tabli 8x8,a na početku partije,svako ima po 12 pločica,raspoređenih kao na slici.Pravila su jako slična Međunarodnoj Dami,a označavanje polja i zapisivanje poteza je identično sa Šahom.
Najveća razlika se pojavljuje pri pretvaranju obične pločice u Damu.Kada figura stigne do poslednjeg reda Table,ne čeka se sledeći potez za njenu promociju.Na nju se postavlja još jedna pločica,pa ako takva novonastala Dama može odmah da jede,ona to i čini i produžava svoj potez.U opštoj teoriji Damskih Igara,ovakva pretvorba se naziva „Leteća Dama“.
U slučaju završnice, 3 Dame protiv jedne, jača strana ima na raspolaganju 15 poteza za pobedu.U slučaju da su Dama i Figura,protiv same Dame,ili same Figure,jači dobija samo 12 poteza za pobedu.U oba slučaja,ako se za naznačeni broj poteza ne ostvari pobeda,partija se smatra nerešenom.
Postoji još jedna krupna razlika i ona ima ogroman uticaj na strategiju same igre. „Pravilo Maximuma“ ovde ne važi.Postoji obaveza nošenja,ali ako se to može izvesti na više različitih načina,sam igrač bira,šta mu više odgovara.Pri tome,ne mora da vodi računa o maksimalnom broju uzetih figura u potezu.
Npr,ako se na jedan način mogu uzeti 2 protivničke figure,a na drugi samo jedna, igrač se može odluči za bilo koji potez.
U započetom potezu,pločica mora uzeti sve što može i ne sme se ranije zaustaviti.
Igrač ne može vući potez,u kome ništa ne uzima,ako postoji bilo kakva mogućnost za to.
Ruska Dama je veoma razvijen oblik ove igre,a mnogobrojni Turniri u Rusiji i svim zemljama bivšeg SSSR-a,doprineli su,da se ona već uvrstila u međunarodni program.Originalan naziv je „Šaški“,a rangiranje igrača je identično Šahu.U Rusiji se pod imenom „Dama“ podrazumeva upravo ova igra,dok „Međunarodna Dama“ nosi naziv „Dama na 100-poljnoj Tabli“ i tretira se ,samo kao podvrsta Ruske Dame.
Veoma veliku popularnost imaju „Damski Problemi“ ,kao i „Dopisne Partije“ između Velemajstora.Tajlandska Dama


Tajlandska Dama je identična Ruskoj,izvodi se na tabli 8x8,ali svako ima samo po 8 figura.
Obične figure se kreću samo u napred,a isto takoi jedu.Francuska Dama


Mnogi smatraju ovu varijantu Dame,za izvornu.Tome verovatno doprinosi i ogromna njena popularnost u Francuskoj,kao i uvođenje u nastavni program Osnovnih Škola.
Kao i Ruska Dama,izvodi se na šahovskoj tabli,sa po 12 belih i crnih pločica,a razlike se pojavljuju u sledećem:
„Dama“ u ovoj igri ima mnogo manju moć.Kreće se,kao i svaka druga figura,samo za po jedno polje,a tako i jede.Jedina njena prednost,u odnosu na običnu figuru je,što se može pomerati i dijagonalno nazad.Čak šta više,u jednom potezu,Dama sme jesti samo jednu figuru,pa je u tom pogledu i slabija od drugih pločica.
Kada neka pločica ima mogućnost uzimanja,a igrač to previdi i igra neki drugi potez, protivnik pomenutu pločicu,prosto uklanja sa table.To isto važi i za figuru,koja pre vremena završi svoj potez,a može jesti još nešto.
U Francuskoj Dami je prvi na potezu igrač,koji vodi crne figure.Engleska Dama


Prelaskom iz Francuske u Englesku,Dama prestaje da se tretira,igrom lokalnog karaktera.Takođe se izvodi na šahovskoj Tabli,sa po 12 pločica crne i bele boje.
Pravila su identična Ruskoj Dami,osim pri izvođenju figura na poslednji red.Čim pločica stigne do njega,tekući potez je završen,bez obzira,što možda može još nešto uzeti. Tek u sledećem,ona se pretvara u Damu i produžava sa uzimanjem.Dama može uzeti više figura u istom potezu i pri tome se uvek zaustavlja,neposredno iza pločice koju preskače.
„Pravilo Maximuma“ ne važi.Znači,igrač mora uzimati,ali ne i najviše što može,već po svom ličnom izboru.
Sa figurom,sa kojom se započinje uzimanje,mora se odneti sve što je moguće.Ipak,ako igrač greškom previdi da ima mogućnost uzimanja,ili ne uzme sve do kraja šta može,nastavak je „Džentlmenski“.Protivnik ga opominje da vrati potez,ili odigra ispravno,a po želji to može i prećutati.
Č e k e r s
(Američka Dama)


Ovo je varijanta Engleske Dame,koja je sa prelaskom u Ameriku,pretrpela izvesne manje promene.
Figure se tokom cele partije kreću,ali i jedu,samo dijagonalno napred.
Figura,koja dođe do poslednjeg reda Table,postaje „Dama“.Ona se kreće, samo za po jedno polje,a može jesti i više protivničkih figura u jednom potezu. „Dama“ je jedina figura u ovoj igri,koja se može kretati i uzimati i dijagonalno u nazad.Talijanska Dama


Ovo je još jedan oblik,jako sličan Ruskoj Dami,a nastao je u Italiji,u XVII-om Veku.
Osnovna odlika Talijanske Dame je,da obična figura ne može preskočiti i odneti „Damu“.
„Pravilo Maximuma“ važi,odnosno,ako ima više mogućnosti uzimanja,igrač se mora odlučiti za onu,sa kojom uklanja najveći broj protivničkih Pločica.Međutim,ako uzima sa „Damom“,mora se odlučiti za eventualan potez,sa kojim se nosi protivnička „Dama“,bez obzira na ukupan broj odnetih Pločica.U slučaju greške i nepoštovanja ovog pravila,igrač odmah gubi celu partiju.
Figura uvek mora završiti potez.Ako dođe do poslednjeg reda,obavezna je nastaviti sa uzimanjem (ako je moguće),pa makar se i udaljila od njega.Da bi se pretvorila u „Damu“,mora se ponovo dovesti do kraja Table i tu da završi potez.Tek u sledećem,pelazi u „Damu“.Španska Dama


Razlike u odnosu na Italijansku Damu se pojavljuju, samo u tri slučaja:
-Obična figura ne može jesti Damu,ali može je može preskočiti,u cilju pomeranja svoje pločice za 2 polja.To važi za protivničku,ali i za svoju Damu.
-Pri skoku,Dama ne mora doskočiti na polje,neposredno iza preskočene figure,već i na neko dalje,pod uslovom da su međupolja slobodna.
-„Dama“ može odjednom potuči više protivničkih „Dama“,pri čemu se one do kraja poteza ne uklanjaju sa Table,pa se u istom mogu preskakati i po dva puta.
avatar
Dok Holidej

Muški
Broj poruka : 36
Godina : 55
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 30.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: D A M A - Igra na tabli

Počalji od Dok Holidej taj Ned Jul 26, 2009 11:49 pm

Kanadska Dama


Kanadska Dama je varijanta ove igre na uvećanoj Tabli,12x12.Na početku igre,svakom igraču pripadaju po 24 figure.One se ređaju u prva 4 reda,naravno,samo na crna polja.
Pravila su istovetna „Međunarodnoj Dami“,ali je razlika u samoj strategiji igre.Pošto na početku partije,između protivničkih Pločica postoje četiri prazna i znatno šira reda,prostor za njihov manevar je veći.Senegalska Dama


Ovo je Dama,koja se igra na najmanjoj poznatoj Tabli u svetu Damaskih Igara.Postoji još i Sudanska Dama,kod koje se takođe koristi umanjena Tabla,ali je ona srodnik sa Turskom Damom,pa je nešto kasnije opisana.
Pravila su istovetna Francuskoj Dami.Igrači na početku igre,imaju samo po 6 figura. „Dama“ se može kretati napred i nazad,ali samo za po jedno polje.U jednom potezu,ona sme ukloniti samo jednu figuru,dok za ostale Pločice ovo pravilo ne važi.
avatar
Dok Holidej

Muški
Broj poruka : 36
Godina : 55
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 30.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: D A M A - Igra na tabli

Počalji od Dok Holidej taj Ned Jul 26, 2009 11:53 pm

Nova Ruska Dama


Ruska Dama se u samoj Rusiji,tretira osnovnim oblikom ove igre.Ruski Velemajstori su međutim prinuđeni,da na međunarodnim Turnirima nastupaju na Tabli 10x10,zbog čega izostaju njihovi adekvatni rezultati.Kako bi postali ravnopravni sa ostalima,predložili su kao kompromisno rešenje,Tablu 10x8 polja.Iako još uvek nije zvanično prihvaćena,ova igra u Rusiji dobija sve više pristalica.Sa nje se igrači ravnopravno prilagođavaju,kako Ruskoj,tako i Međunarodnoj Dami.
Rusija je veoma uticajna „Damska“ sila u Sveti i njen predlog bi verovatno bio prihvaćen,međutim,javlja se problem političke prirode.Zapadna Evropa poprilično zaostaje za Rusijom u broju Šahovskih Velemajstora,pa ne želi da izgubi primat i u Dami,što bi se najverovatnije i dogodilo.Danas u Rusiji,Francuskoj,Italiji i Engleskoj,profesionalni igrači nastupaju na Tabli 8x8,ali po potrebi,i na 10x10. „Nova“ Tabla,koja je prikazana na slici,za njih prdstavlja idealan trening.
Način igre je istovetan „Ruskoj Dami“.Poštuje se i pravilo o „Letećoj Dami“.Da podsetimo,čim se figura dokopa poslednjeg reda,odmah postaje „Dama“ i nastavlja svoj potez,ako ima šta da jede.
U ovoj varijanti,ako dođe do završnice 3 Dame protiv jedne,jači uvek vrlo lako dobija.
avatar
Dok Holidej

Muški
Broj poruka : 36
Godina : 55
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 30.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: D A M A - Igra na tabli

Počalji od Dok Holidej taj Ned Jul 26, 2009 11:58 pm

Turska Dama


Ova igra se takođe tretira vrstom Dame,mada se od ostlih varijanti itekako razlikuje. Za igru se koristi jednobojna Tabla 8x8,ali se uspešno može koristiti i „šahovska“.Svaki igrač ima po 16 figurica,koje su na početku partije,raspoređene prema slici.

Za razliku od klasične Dame,figure se ovde kreću napred,ili bočno za po jedno polje,ali ne i dijagonalno.Uzimanje se vrši u sva četiri ortogonalna pravca.
Kada bilo koja figura dospe do poslednjeg reda na Tabli,ona se pretvara u „Damu“.U ovoj igri,i „Dama“ se kreće pravolinijski,kao Top u Šahu.Kada preskoči protivničku figuru,može doskočiti na bilo koje slobodno polje iza nje,a ne samo na prvo.Međutim,ako je u mogućnosti,mora stati na ono,sa kojeg produžava dalje uzimanje.
„Pravilo Maximuma“ i ovde važi.Igrač uvek mora izabrati onaj potez,sa kojim nosi maksimalan broj protivničkih pločica.
Remi je u Turskoj Dami skoro nemoguć.Partija se isključivo dobija nošenjem svih protivničkih figura,pošto je ovde „blokada“ nemoguća.U završnici,uvek dobija jača strana.
Iako je u Turskoj,kao i svim „muslimanskim“ zemljama pa i šire,veoma popularna, literatura joj je jako siromašna,a teorijski nije dovoljno istražena.Osnovni nedostatak Turske Dame je,što se pozicija može jako često ponavljati,povlačenjem istih bočnih poteza.Zbog toga se preporučuje,mada u originalnoj varijanti to nije slučaj,da se zabrani ponavljanje istog poteza,više od tri puta uzastopno.T a m a
(Jermenska Dama)


Tama je Jermenska nacionalna igra.Jako je slična Turskoj Dami,sa razlikom,što se „Dama“ ovde sme kretati i dijagonalno,napred i nazad.Pri tome,ona se pomera za neograničen broj polja i jede sve što može.Tako njene mogućnosti postaju znatno veće,nego što je to slučaj u Turskoj Dami,pa se samim činom izvođenja figure na poslednji red,praktično dobija cela partija.
avatar
Dok Holidej

Muški
Broj poruka : 36
Godina : 55
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 30.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: D A M A - Igra na tabli

Počalji od Dok Holidej taj Pon Jul 27, 2009 12:06 am

Sudanska Dama


Tabla koja se ovde koristi,definitivno je najmanja „damska“ Tabla na Svetu.Veličina joj je samo 5x6 polja.

Tabla je originalno jednobojna.
Na početku partije,svaki igrač ima po 10 figura,raspoređenih kao na slici.
Pravila su istovetna Turskoj Dami. Jedina razlika je,što se ovde „Dama“ sme pomerati samo za po jendo polje.S i dž i


Ovo je podvrsta Sudanske Dame,u kojoj se koristi još manja Tabla,5x5.
Pravila su istovetna Turskoj Dami.
Svako na početku partije,ima samo po 5 figura.
avatar
Dok Holidej

Muški
Broj poruka : 36
Godina : 55
Lokacija : Moskva
Datum upisa : 30.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: D A M A - Igra na tabli

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu