Pomozite detetu da pobedi strah od mraka

XTRAT :: PORODICA :: DECA

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

:deda: Pomozite detetu da pobedi strah od mraka

Počalji od Admin taj Čet Apr 23, 2009 5:45 pmPomozite detetu da pobedi strah od mraka
07:12 22.04.2009. / Izvor: Totalportal.hr
Retko se koje dete između druge i treće godine života ne boji mraka. Nije to nimalo čudno. Svi sa bojimo nepoznatog, a detetu koje je odjednom ostalo samo u mračnoj sobi teško je objasniti da u mraku nema opasnosti, imajte malo razumevanja za njega, pa će sa strpljenjem i taj strah proći bez posledica po dalji normalan razvoj deteta.

Nemojte omalovažavati detetov strah frazama "Ne ponašaj se k'o mala beba", "Velike devojčice/dečaci se ne boje mraka" i slično, niti se nemojte šaliti zbog toga. Budite iskreni i recite detetu da se svako nečeg boji. Sigurno će ih iznenaditi kad im kažete da se i vi nečeg bojite. No tako će lakše prihvatiti i vlastiti strah.

Nemojte ignorisati detetov strah od mraka, no nemojte se ni previše baviti njime. U suprotnom bi dete moglo koristiti strah kako bi skrenulo pažnju na sebe. Objasnite im da je normalno bojati se nečeg.

Decu nikako ne smete plašiti. Neposlušnost se kažnjava povikom ili pokušava rešiti razgovorom, ali nikako ne strašenjem da će doći veštica, neko čudovište, šišmiš i ostale strahote koje će ga kazniti za njegovu neposlušnost.

Naravno, nakon tih izgovorenih reči dete će se i umiriti, ali ne zato što je i konačno razumelo da mora biti poslušno i da ne sme da radi vragolije, nego zato što je prestravljeno, A, nestane li svetla i sigurnosti roditeljske blizine ležeći u krevetu dete će u mraku "videti" sve i svašta; pa i stravičnog gosta s kojim ste ga plašili preko dana.

Isto tako pažljivo pratite kakve emisije vaše dete gleda na televiziji. Ne dopustite mu da gleda strašne filmove jer će to samo intenzivirati njegove strahove.

No, i bez tih strašenja, neka deca se neugodno osećaju u mraku. Brzo će se iskrasti iz kreveta i pokušati uvući u roditeljski. Ne smete popustiti jer će im to preći u svakodnevnu naviku: ne samo što nije prirodno da dete spava s roditeljima, nego je i neugodno.

Pre spavanja možete detetu pustiti umirujuću muziku. Ovo će mu pomoći da se opusti i zamaskiraće neke od zvukova koji se čuju. Odlično rešenje je i obična mala svetiljka. Nakon što legne u krevet, posluša priču za laku noć i uhvati omiljenog medu, ostavite mu da gori malu svetiljku. Tako će dete videti okolinu i opušteno zaspati.

Nakon toga možete je slobodno ugasiti. S vremenom, kad odraste, jedne će vas noći ugodno iznenaditi: samo će ugasiti svetiljku. Nemojte to prokomentisati rečima: "Jesi li vidio da u mraku nema opasnosti?".

Ukoliko vam to sam ne napomene, pravite se kao da ništa niste primetili, s vremenom će se sve zaboraviti.


_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 43
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: Pomozite detetu da pobedi strah od mraka

Počalji od Admin taj Čet Apr 23, 2009 5:46 pmGrlite decu ako plaču
07:46 22.04.2009. / Izvor: Politika
Staro pitanje koje roditelje širom sveta muči od pamtiveka a koje glasi treba li uplakanu bebu utešiti zagrljajem ili je ostaviti da plače dobilo je najzad nedvosmislen odgovor. Da! Roditelji treba bebe da zaštite zagrljajem prenoseći im ljubav, sigurnost i toplinu.

U istraživanju koje je sprovedeno na univerzitetu u Firenci i u bolnici Majer zaključuje se da previše plakanja detetu oduzima kiseonik što predstavlja veliki rizik za neurološki aparat, posebno kada je reč o prerano rođenoj deci (pre 37. nedelje trudnoće) i deci koja imaju manje od dva i po kilograma. To je trauma koja može da izazove zaostajanje kada je reč o pažnji i shvatanjima u kasnijem predškolskom i školskom uzrastu.

U istraživanju su korišćeni infracrveni spektroskop, kojim se merila cerebralna oksigenacija, mikrofon, kojim se registrovao plač, aparat za merenje periferne oksigenacije i otkucaji srca sa senzorom apliciranim na nogu novorođenčeta, a ovakvo korišćenje tehnike je omogućilo egzaktnu sliku onoga što se događa kad dete plače.

Polazna teza istraživača bila je da produženi plač bebe može da izazove deoksigenaciju krvi, što u situaciji kada mozak tako malog deteta još nije razvijen u potpunosti za posledicu može da ima ozbiljne evolutivne probleme.

Eksplicitan savet naučnika sada je da u potpunosti treba zanemariti predrasude i različita mišljenja o tome da li treba ili ne treba bebu pustiti da plače koja su se razlikovala kroz istoriju ili u zavisnosti od kulture zemlje. Ako je dete veoma malo, ono plače jer je to jedini način da manifestuje neki realan problem.

Zato pokušajte da shvatite šta se dogodilo, šta smeta vašoj bebi i kako možete da joj pomognete. Poslednje tendencije na pedijatrijskom polju orijentisane su na savete roditeljima da slede svoj prirodni instinkt i da decu u takvim slučajevima zaštite zagrljajem prenoseći im ljubav, sigurnost i toplinu.


_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 43
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: Pomozite detetu da pobedi strah od mraka

Počalji od Admin taj Čet Apr 23, 2009 5:48 pmBez slatkiša za doručak
09:28 20.04.2009. / Izvor: Radio 021
Reklame utiču na to da deca uglavnom traže i jedu slatkiše, a kada njima zamene doručak stvaraju štetnu naviku i škode svom zdravlju.

Slatkiši provociraju insulin koji izaziva glad pa se nepotrebno uzima nova količina hrane, što izaziva prekomerni porast telesne težine.

Najbolje je ograničiti slatke stvari i koristiti što manje slatkih napitaka za decu koja idu u školu.

Umesto toga, za doručak i užinu mogu poneti sendvič koji ćete im pripremiti kod kuće.


_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 43
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: Pomozite detetu da pobedi strah od mraka

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

XTRAT :: PORODICA :: DECA

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu