Gde se skriva tajna ženskog orgazma?

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

:deda: Gde se skriva tajna ženskog orgazma?

Počalji od Funky Angel taj Uto Apr 21, 2009 1:08 am

Klitoralni ili vaginalni orgazam?

utor: Tjaša Babič
Izvor: Sexation


Ženski orgazam uzburkava duhove i maštu. Dosta je manje vidljiv nego muški. Prekriven je velom tajne i u velikoj meri još neistražen.

Pre nje je otac psihoanalize bio onaj koji je tvrdio upravo suprotno, da je jedini pravi orgazam vaginalni. Da znači korak dalje u ljudskoj (ženskoj) seksualnosti. Oboje su po svojim uverenjima polazili od tadašnjeg znanja i stanja u društvu. Verovatno je njena teza o klitoralnom orgazmu proizlazila iz želje za protivljenjem tadašnjem uverenju o tome da je žena koja ne doživi vaginalni orgazam frigidna.

Razume se da se od tada svet i dalje okretao, no ipak o ženskom orgazmu još uvek postoje nepoznanice. Kako znamo da je do njega došlo? Šta je više stimulira, koji orgazam je pravi - klitoralni, vaginalni, i da li je najprisniji onaj što ga odglumi iz želje za ugađanjem, koja je kod žene uzdizana u nebesa tokom vekova i još uvek je na neki način?

Neke predstavnice nežnijeg pola čak su izjavile da se tokom seksa ne mogu opustiti dok je njihov partner nezadovoljan. Ljudska želja za razumevanjem svega što vidi i doživi naletela je na tvrd orah kada se počela upuštati u žensku seksualnost.

Nepoznavanje ženske seksualnosti u velikoj je meri moguće pripisati patrijarhatu, prevlasti muške energije i muškog načina shvatanja. I ženskoj tišini. A njihovi su zaključci puno puta proizlazili iz vlastite frustracije. To je često značilo pogrešno shvatanje i zaključivanje.

Muškarci su bili oni koji su odredili žene kao frigidne. Pri tome su im podrška bile spoznaje oca psihoanalize Frojda. Relativno nepoznavanje ženske anatomije dovelo je do psihijatrijske dijagnoze frigidnosti, koja kaže da je žena frigidna, jer se nije sposobna prilagoditi svojoj ulozi žene. Frigidnost je dakle dupli teret za ženu, kojoj ta dijagnoza daje pečat nenormalnosti - fizičke i psihičke.

Pitanje frigidnosti i ženskog orgazma nije pitanje fizičke ili psihičke neprilagođenosti, nego nepoznavanja ženskog tela i ideoloških mitova o ženi i muškarcu. U redu je da se našla jedna žena, koja je usmerila pogled na klitoris, jer su ga i muškarci i žene jako zanemarivali.

Uopšte, muškarcima je to više ili manje bilo nebitno, jer pri njegovom užitku nije imao ulogu. I ako dakle nije značajan za njega, ne može biti ni za nju. A o klitorisu i njegovom dodirivanju ni žene nisu imale puno pojma, jer je samozadovoljavanje bilo grešni čin. U najboljem slučaju muškarci su klitorisu pripisivali važnu ulogu kod predigre.

Vagina vs. klitoris


Imamo dakle dva istraživača. Nju i njega. Svatko polazi sa svog stanovištva. Ona prati njegova otkrića. Protivi im se, dopunjuje ih. No svakako ni njegova ni njena istraživanja ne smemo izvaditi iz tadašnjeg društvenog konteksta.

On kaže da je vagina centar, ona preusmeri tok misli na klitoris. Žene su pretežno tokom istorije prikazivali kao prilično aseksualna bića, čemu je dao doprinos i visoki stupanj frigidnosti, koju su merili po tome koliko žena doživi vaginalni orgazam.

Frojd do svojih rezultata nije došao na temelju poznavanja i proučavanja ženske anatomije, nego na bazi predviđanja i uverenja o ženskoj podređenosti muškarcu i na temelju veličanja svemogućega penisa. Muško odbijanje važnosti klitorisa verovatno se temeljilo i na strahu da će ih žene, kada jednom utvrde da penis nije jedino prevozno sredstvo do neba, odbiti.

A neki su se Frojdovi privrženici (na žalost?) bavili ženskom anatomijom i čak došli do zaključka da je žensku frigidnost moguće otkloniti operacijom, jer da navodno frigidnosti kumuje činjenica da su klitoris i materica previše razdvojeni (usputno rečeno, nisu li time posredno priznavali važnost klitorisa?). No u suštini ih ipak nije zanimala žena. Pokušavali su samo oblikovati ženu na način da napokon odgovara njihovim potrebama.

Muškarci su napravili veliku štetu na ženskoj psihi, na njenoj viziji o samoj sebi. Puno je žena imalo veliki osećaj krivice jer im nije uspevalo ono, što bi za njih trebalo biti prirodno. A treća šteta je bila što je žena bila opljačkana za užitak u seksu. Mnogo mladih žena je na početku svog braka dobilo savet u smislu: “Izdrži, ionako će brzo proći”. Ženski orgazam ne zavisi samo samo o klitorisu, niti samo o psihičkoj, mentalnoj uzbuđenosti, niti o predigri, niti o veličini penisa - to je sve zajedno.

Ubacimo u jednačinu još jednog muškarca. Emanuele Đanini naglašava fizičke razlike među ženama i kaže da su neke žene, koje imaju naglašenu G tačku u stanju da dožive vaginalni orgazam, a druge samo klitorisni. Prema tome bismo mogli zaključiti da je klitorisni orgazam svojstveniji svim ženama, a vaginalni je pre izuzetak nego pravilo?

Veličanje jednog orgazma iznad drugog podseća na rat svetova, gde može prevladati samo jedan i nema prostora za kompromise. Činjenica koja ostaje jeste da je centar orgazma teško locirati.

Pokušaj da se pronikne u samu suštinu ženskog orgazma čini mi se besmislenim. A strpati ženu u jedan jasan okvir čini mi se da bi bio zločin nad njenom čudesnom tajanstvenošću.
avatar
Funky Angel
Admin
Admin

Broj poruka : 2830
Datum upisa : 20.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: Gde se skriva tajna ženskog orgazma?

Počalji od Sensej taj Sub Apr 25, 2009 2:32 am

...nema zene koja ne moze osim one koje to ne zele. zelja prevelika je isto sto i napukla brana i sve upropasti ...zena je u stvaranju svome duboko opremljena i to bez felera ,- a kako bi onda promasila orgazam . Svaka zena moze dozivljeti Orgazam ali za to mora imati svoga Muskarca !

Sensej

Muški
Broj poruka : 27
Godina : 58
Datum upisa : 24.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: Gde se skriva tajna ženskog orgazma?

Počalji od Admin taj Sub Apr 25, 2009 8:05 pm

...možda, i jeste pitanje psihičke prirode, ili mislite da su to Bogom dane polovine - muška i ženska?

_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 43
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: Gde se skriva tajna ženskog orgazma?

Počalji od Sensej taj Pon Maj 04, 2009 12:22 am

...ne bi Bog , bas tako surovo kaznio Zenu, a da je to i uradio ,- rekao bi kao i ostalo sto 'rece'... nije Zena kaznjena , nego kao jaca Strana mora i nositi odgovornije uloge...

Tako misli,
Sensej

Sensej

Muški
Broj poruka : 27
Godina : 58
Datum upisa : 24.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: Gde se skriva tajna ženskog orgazma?

Počalji od Admin taj Pon Maj 04, 2009 11:12 pm

Vrlo interesantno i duboko razmišljanje, Sensej...

_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 43
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: Gde se skriva tajna ženskog orgazma?

Počalji od Sensej taj Uto Maj 12, 2009 1:15 am

...zenski Orgazam je, trenutno zaustavljena Priroda ! Tu smo cesto prisutni kad lav izlazi na vidjelo iz tijela ,- zenskoga ,- a kako bi lav izasao iz necega drugog do iz,- drugog Lava !

Sensej

Muški
Broj poruka : 27
Godina : 58
Datum upisa : 24.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

:deda: Re: Gde se skriva tajna ženskog orgazma?

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu