VERBALNA ILI NEVERBALNA KOMUNIKACIJA

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

:deda: VERBALNA ILI NEVERBALNA KOMUNIKACIJA

Počalji od Admin taj Čet Dec 11, 2008 11:23 pm

VERBALNA ILI NEVERBALNA KOMUNIKACIJA


Ako je energija neprekidna, neunistiva u svom toku i evoluciji ili vecni trag o postojanju, i ako se energija emituje na razlicite nacine, a poznato je da se energija emituje i izgovaranjem reci (komunikacijom). Dakle, ako izgovaranjem reci emitujemo odredjenu energiju, pitamo se koliku moc onda imaju odredjene reci ili odredjene reci izgovorene na odredjeni nacin? Zasto se i u Bibliji naglasava "U pocetku bi rec"?

Da li izgovorene reci (emotivana energija) mogu da se "vrate", ili da pokrenu odredjeni tok energije, ili da uticu na svojstva (kvalitet i kontinutet) energije, svakako da su pitanja na koja ima smisla traziti i odgovore.

Komunikacija predstavlja jednu od nasusnih potreba i mozda je kao privilegija data upravo coveku, ali i to je samo pretpostavka na niovu ili u granicama nase, ljudske svesti, jer svakako da se komunikacija u najrazlicitijim oblicima tice celikupnog mikro i makro kosmosa. Mozda covek u granicama svoje svesti samo umislja kako ima prilegiju u komunikaciji kroz sve oblike i moci koje ona donosi, jer cinjenica je i da nemamo iskustvo i saznanja o drugim i/ili drugacijim oblicima (ne)zivota.

Covek uvek ima potrebu da nesto iz sebe izrazi ili da sebe izrazi, i to uvek cini na svesni ili nesvesni nacin, cak on sebe mnogo cesce izrazava i emituje razlicite poruke na nacine koje ne kontrolise njegova svest. U psihologiji su poznati razliciti oblici verbalne i neverbalne komunikacije, naravno mnogo slozeniji i nedovoljno poznati su upravo oblici neverbalne komunikacije. Kao, sto je mnogo slozenije i tajanstvenije dokuciti koji sve to mehanizmi u nama pokrecu potrebu da se izrazimo (bazicni instinkti, potrebe, namere, svest, podsvest, aspekti licnosti i dr.). U svakom slucaju, jasno je da covek uvek i u svakom trenutku govori o sebi, i u svakom, bas svakom, trenutku nesto porucuje svetu oko sebe. Sto znaci, da i onda kada govori o drugima - covek uvek govori i o sebi; i onda kada potpuno zacuti, kada se zatvori ili potpuno autisticno izoluje - on uvek nesto porucuje i uvek govori o sebi.

Poznato je da postoje razliciti oblici verbalne komunikacije, kao i razaliciti oblici govorne i pisane komunikacije. Zatim, postoje razlicite strategije, tehnike i instrumenti da se ti oblici unaprede. Mnoge studije do sada su se bavile istrazivanjima iz oblasti komunikacija, kao sto su razliciti oblici komunikacije; osnovne strategije, tehnike i instrumenti koji se koriste u komunikacijama; uticaji raznih oblika komunikacija na pojedinca i na drustvo; ect.

Ako komunikaciju kao sposobnost, predisponiranost, izvesnu moc, ili kao uticaj na okolinu posmatramo iz domena astrologije, uocavamo neke bitne razlike kroz obelezja koja donose priroda samog znaka rodjenja (natalnog znaka), ali posebno su vazni drugi aspekti kada se posmatra i analizira celokupna slika natalnog horoskopa kod odredjene osobe.
Dakle, uvek se posmatra polozaj (znak i polje) odredjenih planeta i aspekti koje one prave izmedju sebe, kao i sa ostalim osnovnim elementima natalnog horoskopa. U tom smislu, prevashodno je vazan polozaj (u znacima i poljima) i aspekti koje prave: Mesec, Merkur, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun. Sto znaci, ako je dominantan Mesec sa npr. naglasenim aspektima Merkura imamo mogucu predisponiranost ka socijalnim, knjizevnim, literarnim, novinarskim ili zdravstvenim oblastima; dok naglaseni aspekti Neptuna donose predisponiranost ka umetnosti, medijalnosti, psiholoskim oblastima; zatim naglaseni aspekti Saturna donose vise predisponiranost ka prirodno-tehnickim saznanjima, sposobnosti upravljanja, rukovodjenja i organizovanja, kao i politicka anagazovanja i mogucnost izrazavanja kroz razne liderske uloge; a naglaseni aspekti Jupitera donose predisponiranost ka ekonomskim i bankarskim oblastima, trzisnim zakonitostima, da se uspostavljaju pravne i ostale zakonitosti na nivou drustvenih zajednica; zatim naglaseni aspekti Urana donose predisponiranost ka istrazivackom duhu i otkricima iz razlicih oblasti, pomeranje postavljenih standarda, normi i granica na globalnom nivou, ali i mentalnom sklopu svakog pojedinca, skolnost ka naucno-zivotnoj fantastici i sl.

Posebnu paznju cine nasi interpersonalni odnosi kroz mentalnu, emocinalnu, intelektualnu i svaku drugu vrstu kompatibilnosti. Dakle, da li se uopste razumemo ili ne sa odredjenom osobom; da li mozemo biti emocionalno ili mentalno bliski sa odredjenom osobom ili to nikada ne mozemo biti; da li u odredjenom periodu mozemo imati odnos bliskosti sa nekim, pa zatim dolazi do potpunog razilazenja ili kada se i kod koga iz "velike ljubavi prelazi u veliku mrznju"? Postoje jos mnoga pitanja koja govore o (ne)mogucnostima za komunikacijom, bliskostima, razmenama energije, kao sto postoje i odgovori nasim (ne)ostvarnostima.

Astroloski gledano, sve je dato kroz kompletan odnos izmedju natalnih horoskopa i kroz njihove zajednicke aspekte. Znaci, analiza osnovnih elemenata natalnih horoskopa i aspekti izmedju planeta otkrivaju i govore o (ne)mogucnostima za kompatibilnost (slaganje), da li dve osobe (ili grupa ljudi) mogu da uspostave odnos od elementarne komunikacije do bliskosti.

Koliko puta do sada ste imali osecaj da se sa nekim savrseno dobro razumete samo sa dve reci, ili bez reci, pogledom, osmehom, dodirom? Ili koliko puta vam se desilo, da svoje reci i energiju "bacate u prazno" ili da "svirate savrsenu harmoniju pred zidom i nekom ko apsolutno nema sluha"?

Kompletna slika natalnih horoskopa i aspekti izmedju Sunca i Meseca, zatim Merkura, Venere i Marsa najvise ukazuju na mogucnosti da se ostvari razumevanje i bliskost; dok aspekti izmedju Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna najvise govore o mogucnostima da neki odnos uopste zazivi, kao i kvalitetu tog odnosa, a zatim posebno o kontinuitetu i trajnosti, odnosno da li neki odnos moze pozitivno da se razvija, usavrsava i oplemenjuje ili kroz odredjeno vreme nastupa zatisje koje donosi prekid od razilazenja do osecaja "neprijateljstva".


Naravno, vazno je imati svest o tome da postoje osobe sa kojima ne mozemo izgraditi odnos bliskosti, kao i da sa odredjenim osobama izgradjeni odnos bliskosti ne moze trajati celog zivota, jer ponekad i one najlepse bajke ne traju dugo. Takodje, vazno je i imati svest o tome da se svi razlikujemo, kao i da se vremenom sve i svi menjamo na razlicite nacine i da to nebi trebalo da predstavlja veliko breme ili da nam donosi tamne oblake u zivotu, jer uvek je moguce razmaknuti tamne oblake kako bi sunce jace zasijalo. A najlepse od svega je imati svest o tome, da zaista postoje osobe koje dozive osecaj da postoji "jedna ista dusa u dva tela".

_________________
NE TRAŽITE MUDROST U DRUGIMA, VEĆ U SEBI.
avatar
Admin
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 5380
Godina : 43
Datum upisa : 08.10.2008

http://xtratvision.forumxpress.net

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu